1. Vilka är de fyra årstiderna? Svar: Sommar, höst, vinter och vår.
2. Hur många varv snurrar jorden runt sin egen axel på ett dygn? (Med ordet axel menar man här en linje som går rakt genom jorden från nordpolen till Sydpolen.) Svar: 24 timmar.
3. Hur många varv går månen runt jorden på en månad? Svar: 30 varv runt jorden för att det ska bli en hel månad.
4. Hur lång tid tar det för jorden att röra sig ett varv runt solen? Svar: 365 dagar tar det eller ett år.
5. Vi i Sverige bor ju på norra halvklotet. Lutar norra halvklotet mot solen eller från solen i juli? Svar: Sverige lutar mot solen för att det är "början" av sommaren.
6. Lutar norra halvklotet mot solen eller från solen i januari? Svar: Den lutar inte ifrån solen för att i Januari är det fortfarande vinter och kalt ute.
7. Vad är stora smällen? Svar: Det var när universum, galaxer och planeter skapades.
8. Vilka är planeterna i vårt solsystem? Börja närmast solen. Svar: Merkurius, Venus, Tellus (Jorden), Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus. (!Bilder!)
9. Vad kallas jorden på latin? Svar: Tellus.
10. Hur gammal är jorden? Svar: Ungefär 5 miljoner år gammal.
11. Vad är en komet? Svar: En komet är en isrik himlakropp som är för mestadels lång borta från solen, man kallar även kometer "smutsiga snöbollar".
12. Vad är ett stjärnfall? Svar: Ett stjärnfall är för mestadels grus och sten och så fort det kommer innanför Jordens atmosfär och då brinner det upp och skapar ett sträck på himlen.
13. Vad är en asteroid? Svar: En asteroid är en himlakropp som går i en bana runt solen och planeterna Mars och Jupiter. Dom är som småplaneter i asteroidbälten.
14. Var finns asteroidbältet? Svar: Det är ett område mellan planeterna Mars och Jupiter.
15. Vad är en galax? Svar: Galaxer är stjärnsystem och de flesta stjärnor tillhör olika galaxer som t.ex. Vintergatan är vår egen galax vi lever i. Galaxer kan innehåller mer än 200 MILJARDER (200 000 000 000) stjärnor, och det tar 100 000 år för ljuset att färdas tvärs över Vintergatan.
16. Vad är Vintergatan? Svar: Vintergatan är vår egen galax. Klara eller mörka nätter ser man att det går sträck av dimmigt ljus över himlen. Och "dimman" är ljuset från flera hundra miljarder stjärnor som vi ser som dom stjärnor vi ser på natten, små, små punkter alltså.
17. Hur länge har solen lyst? Svar: Solen har lyst i fem miljarder år.
18. Hur varm är solen på ytan? Svar: Temperaturen är 5 800 °C grader.
19. Vad betyder det att solen står i zenit? Svar: Zenit skapas när solen är rakt ovanför våra huvuden, och då bildas det ingen skugga.
20. Vilken planet har flest månar? Svar: Jupiter har flest månar, ca 63 stycken!!
21. Varför ser det ut som om månen lyser? Svar: Månen lyser inte av sig själv, den reflekterar ljus från stjärnor, och mest av alla är det vår sol. Solens ljus når månen och då fungerar månen som en spegel och reflekterar det på oss så att vi ser det som att månen lyser.
22. Vilka var de två första människorna på månen? Svar: Neil Armstrong och Edwin Aldrin från NASA.
23. Vad kallas de personer som reser ut i rymden? Svar: Det finns tre olika namn, den kändaste är astronaut sen kosmonaut och sist taikonaut.
24. Vad är ett teleskop? Svar: Det är en stor kikare som man kan se stjärnor genom, de kallas också stjärnkikare.
25. Vad är Hubble-teleskopet? Svar: Det är en kikare man ser stjärnor genom.
26. Förklara orden meteor, meteorid och meteorit. Svar: En meteor är ett stjärnfall, en meteoroid är sten och grus i i rymden som brinner upp när det kommer innanför vår atmosfär och en meteorit är sten som faller ner på jorden eller på någon annan planet i rymden.
27. Förklara begreppen dygn, månad och år genom att beskriva jordens eller månens rörelser. Svar: Ett dygn är när jorden har snurrat ett helt varv runt sin egen axel och en månad är när månen har snurrat ett helt varv runt jorden.
28. Hur får vi olika årstider? Svar: Vi får olika årstider p.g.a att när jorden snurrar runt solen så snurrar samtidigt jorden och runt den månen. På så sätt vänds norra halvklotet mot solen olika mycket varje månad som går och vi vänds mer och mer bort från den, våren och hösten är de ända månaderna då vår del på jordklotet inte lutar vare sig mot eller från solen.
29. Vad är höstdagjämning och vårdagjämning? Svar: Det är den tiden på året då dag och natt är lika långa, det inträffar två gånger varje år. Höstdagjämning är den 22 eller 23 september och vårdagjämningen är den 21 mars.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar