Hur fungerar ett kärnkraftverk?
När man jobbar med kärnkraftverk använder man ämnet uran som bränsle till kärnkraftverket. Uranet förvarar man i vattentaket. Det är så att när man har uranet i vattentaket aktiveras reaktorn som skickar iväg en neutron som klyver upp och på uranatomkärnor som frigör värme och sen i sin tur släpper ut tre neutroner som sedan klyver andra atomkärnor och skapar en kedjereaktion och den processen kallas för Fission.
Så när det uppstår en sån värmeenergi svalkar man ner reaktorn med styrstavar som fångar upp alla neutroner som då börjat röra sig alldeles för fort, man gör det här för att det inte ska bli för varm och för att det inte ska explodera. Värmereaktorn får vattnet och koka, då bildas det till ånga och som sedan sätter fart på en turbin som sedan blir till likström och går vidare till en generator, som sedan skapar el eller då ström. Men ångan som satte ingång turbinen fortsätter ut, och blir sedan kondens. Alla kärnkraftverk i hela värden måste vara nära antingen en sjö eller ett hav för att de ska kunna skyla ner den varma vattenångan från kärnkraftverken med havsvattnet, men detta gör dem genom rör så att de aldrig möts, så de inte läcker ut i naturen.
Vilka kärnkraftverk har vi i Sverige?
Forsmarks kärnkraftverk, Oskarshamns kärnkraftverk och Ringhals kärnkraftverk.
Varför ligger kärnkraftverken där de ligger?
För att man ska kunna kyla ner dem så snabbt som möjligt ifall de blir för varma eller ifall någonting allvarligt händer.
*Hur ser det ut i andra länder?
*Var får vi vårt bränsle (uran) från?
Sverige förhandlar med Canada och köper därifrån, men vi har vårt eget uran här i Sverige också.
Avfallet?
Kända olyckor?
Den 11:e Mars 2011, hände den kända olyckan om kärnkraftverket I Japan, det kärnkraftverket hette Fukushima. Sen har vi den i Ukraina, år 1986, efter Tjernobyl olyckan, som nåddes så långt, till hit i Sverige.
Kan det hända i Sverige?
Ja, det kan det, så länge vi har kärnkraftverk här i Sverige kan vad som helst hända. Men vi sköter våra kärnkraftverk väldigt bra och vi har bra koll på vad vi håller på med. Men man vet aldrig.
Fördelar/nackdelar med Kärnkraft?
Framtiden - är det något att satsa på?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar