fredag 6 mars 2015

Pojken I Randig Pyjamas

Vem i boken skulle du vilja ha som vän? Varför?
Jag skulle nog vilja ha Bruns som vän, även fast han är yngre än mig. Han och jag skulle nog komma mycket bra överens känns det som, för att vi tänker på samma saker. Han förstår mycket mer än vad alla andra tror, han är en bra kompis och gillar att hitta på saker, han bryr sig inte så mycket om personers bakgrund, eller det gör han ju, men han är ändå snäll mot alla, som han blir snäll mot den judiske pojken och blir vän med honom. Därför skulle jag vilja bli vän med honom, han dömer inte nån så snabbt, för att han bara är ett barn, och det är jätte bra.

Beskriv huvudpersonen (huvudpersonerna) så bra som möjligt.
Huvudpersonen i denna boken är Bruno, han är en nio-årig pojke som bor i 1900-talets Berlin, när Hitler regerar och styr landet. Han är enväldigt ärlig och vanlig pojke, han gillar att läsa böcker och hans favorit ämne i skolan är bild och läsförståelse. Favorit böckerna är de som handlar om riddare och äventyrsresande. Han bor i ett stort hus i Berlin, det har tre våningar.
I detta huset bor också Brunos pappa, som är general och en mycket viktig person (det är vad alla säger så Bruno litar på dem), Bruno ser upp till sin pappa väldigt mycket men är också lite rädd för honom.
Brunos mamma är sträng med hur Bruna ska uppföra sig ibland folk och att han inte kan avbryta någon medans dem pratar. Men hon bryr sig väldigt mycket om honom och han vet även fast hon säger att hon älskar han och hans syster lika mycket, är han hennes favorit. Hon är en bra mamma och skulle göra allt som var bra för dem, hon säger vad hon tycker till Brunos pappa, även fast det kan bli dåliga konsekvenser och bråk från det.
Bruno har också en stora syster som han brukar kalla "det hopplösa fallet", han tycker hon är jätte jobbig när hon säger åt honom vad han ska göra och tror att hon är så mycket äldre när det egentligen bara skiljer 4 år i mellan dem. Brunos farmor och farfar har väldigt olika åsikter och är också väldigt olika i personligheter också. Brunos farmor är glad och gillar att vara med sina barnbarn, de brukade göra pjäser och hon brukade sy kläderna, Bruno tycker om sin farmor väldigt mycket. Hon tycker inte om vad Brunos pappa jobbar med och säger att det är helt ur vettet det dem håller på med, och hon blev väldigt upprörd när hon fick reda på att Furen hade varit och ätit middag i deras gamla hus i Berlin, men farfar han var väldigt stolt över sin son.

Vad heter författaren till boken?
Författaren till boken heter John Boyne.

Hur börjar boken?
Den börjar med att man får uppleva när Brunos familj håller på att packa, han vet inte varför de gör det men sedan när han får reda på att de ska flytta blir han väldigt upprörd. Han gillar inte det nya huset och han får en egen privat lärare som lär honom massa konstiga saker om Judar och annat. Det är alltid män i uniformer som går runt huset och från hans fönster kan han se en konstig "bondgård" som har stängsel runtomkring sig med människor som går runt i randiga pyjamas. Han undrar var det är och hamnar senare i mycket trubbel.

Hade berättelsen blivit annorlunda om handlingen utspelats sig i en annan tid?
Ja det hade den nog verkligen, ifall det hade varit någon gång på 2000-talet skulle kunnat vara mycket farligare och tekniken idag skulle kunna ställa till med


Vad får man reda på av baksidestexten?
Att man kommer få träffa en liten nioårig pojke som heter Bruno, han har ingen aning vad hans landsmän gör mot andra landsmän, utan allt han vet är att han måste flyttat ifrån sitt fina stora hus och lämna alla sina kompisar kvar i Berlin, till ett isolerat hus ute på landsbygden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar