måndag 23 mars 2015

Bahá'í

Bakgrund
Bahá'í grundades i landet Iran under mitten av 1800-talet. År 1850 så uppenbarades mannen Bahaullah för fösta gången, han uppenbarandes ännu en gång när han satt i exil efter en kort fängelsetid i Teheran, han ansåg sig själv att uppfylla de profetior som Bab uttalat. Han hade hamnat där för att han hade misslyckats ett attentat med babierna mot den persiske shahen. I fängelset fick han hjälp med gudomlig vägledning. När han var frigiven uppträdde han offentligt som Guds utvalde.
Bab reste anspråk på att vara porten till imamen. Han ansågs som ett hot mot samhällsordningen så han avrättades 1850.
Bahá'í tron är den yngsta av världens uppenbarelsereligioner. Anhängarna kallas bahá'íer. Det är en självständig religion, den är ingen sekt från en annan religion och inte heller någon blandning av massa olika religioner. Det "centrala temat" i religionen är mänsklighetens enhet. Bahaullah sa att mänskligheten idag står på trösklen till att enas, men för att det ska kunna ske måste människan komma till insikt om sin enhet så att dem blir så starka och tillsammans kommer övervinna alla rasåtskillnader, nationsgränser, trosavikeleser och kulturbarriärer.
Bahaullah sa att alla världens stora religioner har en gemenasm krärna av eviga etiska sanningar som kretsar kring den gyllene regeln som är 
- "Att vi skall handla gentemot andra som vi vill att de skall handla gentemot oss.".
Det som skiljer religionerna åt är deras syn på sociala principer och samhället. Bahá'í har ungefär 5 miljoner anhängare i världen och ungefär 1000 medlemmar i Sverige.
De tror att efter döden så vandrar ens själ igenom olika dimensioner som ingen människa sätt förut, själen frigörs från ens kropp och sedan återförs den en andra gång. I Bahá'í tror man inte på att det finns ett helvete eller en himmel de existerar inte, de är enbart bara symboler.

Resonemang
Jag tycker att det låter som en bra religion. Dem pratar om att man ska behandla varandra lika mycket och att man tror på jordens räddning. Det som jag inte tycker är så bra är att de pratar om hur dem är inte en sekt och inte heller någon blandning av alla andra religioner. Dock så står det på mina källor att dem både har Abraham och Buddha som några av sina budbärare av Bahá'í religionen. Jag hade nog själv inte velat vara med i religionen för att det känns som att dem tar livet lite för lätt, och man kan inte behandla alla lika bra som andra. Det är som om de sätter alla människor under samma tack och säger att alla är oskyldiga. Men egentligen så finns det ju personer som dödar och misshandlar andra människor, som t.ex. våldtäktsmän, Anders Breivik och nu för tiden även organisationen ISIS. Hur kan man säga att dem också är "bra människor" och behandla dom lika som alla andra?
Nej, jag skulle nog inte vilja tillhöra Bahá'í religionen.


Källor:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar