tisdag 14 april 2015

Etik

Uppgifter

Grundnivå
1. Vad betyder orden etik och moral?
Svar: De betyder vana eller sed.

2. Vilka är de olika etiska modellerna?
Svar: Det är Regeletik (kallas också för pliktetik), Konsekvensetik, Sinnelagsetik och dygdetik.

3. Vem introducerade dygdetiken?
Svar: Det var en grekisk tänkare som hette Aristoteles. Han levde 300 f.Kr.

Mellannivå

4. Hur kan man handla rätt enligt en pliktetiker?
Svar: Det är när man utgår från regler och plikter som man har som människa, att man inte ska vara otrogen när man är i en relation och att man inte ska döda någon annan person, det är regler. Sedan finns det också plikter, som att det är vi unga som ska hjälpa de gamla och sjuka, och då är det en plikt som inte man kan ifrågasätta, utan den är bara självklar.

5. Vad innebär sinnelag?
Svar: Det innebär att alla tankar bakom handlingarna är antingen goda eller inte, som om man ska tänka för att göra något gott för någon annan men att det inte blir som man tänkt sig, så var det ändå moraliskt rätt att göra för att tanken bakom handlingen var god.

6. Vad är en dygd?
Svar: En dygd är en egenskap kan man säga som t.ex. mod, uthållighet och ärlighet.

Högre nivå

7. Försök beskriva hur en konsekvensetiker skulle resonera om någon ligger i en vak och håller på att drunkna. Vad skulle den personen göra om hon stod bredvid?
Svar: Den personen skulle nog först tänk på sig själ och oroat sig för att personen själv skulle kunna ramla igenom isen och drunkna kanske. Men sen hade nog personen insett att om denne inte räddar personen som ligger i vattnet, skulle de skylla på sig själva för att de inte räddat personen kunde ren mycket längre tid. Därför skulle de nog tillslut bestämma sig för att hjälpa personen i nöd.

8. Vilka svårigheter har en pliktetiker?
Svar: En pliktetiker kan få det svårt när det är två olika lagar som krockar med varandra, som t.ex. det dem säger i texten. 
Ett barn vill rädda sin väldigt sjuka mamma om måste ha medicin, men de medicinerna måste stjälas, men barnet har regeln att de inte får stjäla alls, och på detta måste de rädda sin mamma. Ifall man är i en sådan situation, kan det vara väldigt svårt.

9. Vilka svårigheter har en konsekvensetiker?
Svar: De har svårigheten att man inte i alla lägen kan avgöra hur konsekvenserna kommer och bli eller vara, och då blir det mycket svårare för dem att ta ett beslut.

10. Vilka dygder skulle du vilja följa?
Svar: Jag skulle vilja följa vänlighet för att det är en väldigt bra egenskap. Man kan hjälpa alla sina vänner och familjemedlemmar när det är extra svårt. Sedan skulle jag vilja följa dygden mod också. För att mod har jag inte så mycket av och det skulle vara väldigt bra att kunna stå upp för sig själv, men också till andar som kanske blir mobbade eller är rädda för vissa saker, då skulle jag kunna hjälpa dem också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar