onsdag 6 maj 2015

Minoritetsspråk

Samiska

Samiskan kommer från Sapmi eller Sameland. Samiska blev inte ett minoritetsspråk tills år 2000. Det finns tre olika delar av Sapmi, det finns Sydsamiska, Lulesamiska och Nordsamiska. Man säger att samiskan uppstod från urfinskan och skildes från Österfinskan och samiskan. Men kopplingarna mellan samiskan och Finskan upphörde för ungefär 4000 år sedan. År 1799 fick barnen i skolan lära sig sitt eget språk och inte bara svenska eller finska.
Det är många samer som som vill ha kvar samiskan för att det är inte många kvar som pratar det, och de som vill ha kvar den tycker att det också är viktigt att behålla kulturen. Som tur är finns det många samiska skolor och i dem så väver man in samernas vardag som t.ex. hur man gör ett bra rep till att fånga renar m.m.

Jiddish



Jiddish blev känt i norden för ungefär 70 år sedan.
70 år sedan jiddish stort i norden 300 prsoner förstår det i sverige
elva miljoner 1940
ägget för jiddish var vid 700-800talet när judar flyttade in i tyskland och pratade likt tysken men hade låneord från spanska, franskan och hebererskan

fick fly vid världskriget och fick skuld för digerdöden, flydde till ukraina




bevis på att finland och sverige en gång var samma land
85% finska 15% svanensk i början av 1800-talet
tog in saker frpn svenskan för att hänga med i evolutionen av det morderna sammhället
folkskola försat bara finska 1888 inte finska eller mäinkiele bara svenska upp hörde sedan och de fick prata miankäli

Meänkieli är ett bevis på att Finland och Sverige en gång var samma land. När kung Oskar den förste införde lagen att det skulle vara en folkskola i varje stad, pratade och lärde dem bara ut Finska och Meänkieli, men 20-25 år senare ifördes lagen om att man bara skulle prata svenska och det var förbjudet att prata Finska och Meänkieli

robami chibi språk år 2000


Minoritetspråk/Behövs minoritetspråk?

• Vad är minoritetsspråk? (definition)
Svar: För att kunna kallas minoritetsspråk så måste det ha talats i Sverige i mer än hundra år. Man kan säga att ett minoritetsspråk är en liten by och få människor bor där i den byn men ett riktigt och fast språk, som svenska, är en storstad som sträcker sig vida omkring och alla bor där. Men det som ett minoritetsspråk har är att man skriver i det, det har ett eget alfabet och är inte som en dialekt, för dialekter tallas men skrivs i vanlig svenska.

Eget resonemang : Jag tycker att minoritetsspråk är väldigt bar att ha, för i dem så kan man hitta gamla historier och kulturer av hur det brukade vara i Sverige och det är synd ifall man helt plötsligt skulle förlora alla dem minerna och informationen som minoritetsspråket bär med sig.
Jag tycker det är väldigt viktigt att försöka ha kvar dem och fortsätta lära sina barn minoritetsspråket man talat så att det lever vidare, för det är bara tragiskt när något dör ut och sen så kommer det vara som om det aldrig fanns.
Det som kan vara negativt med minoritetsspråk är för dem som går i skolan och så, för andra barn och människor så kan dom bli mobbade och ses annorlunda för att dem kanske inte har svenska som första språk. Det kan bli svårt att få jobb också ifall dem inte är särkilt bra på svenska.
Minoritetsspråk är inte så likt svenskan alls tycker jag, utan som Samiska är det mer likt norska och finska, andra är kanske lika Danskan och vissa kommer från andra ställen i Europa.

Det jag säger är att minoritetsspråk inte alls är likt svenskan alls, inte heller någon dialekt. Men det är bättre att minoritetsspråk är olikt svenskan och står ut, för då blir det mer som egna språk än kanske lite knepigare dialekter eller så i svenskan.

Källor:
http://sv.wikipedia.org/wiki/Minoritetsspr%C3%A5k_i_Sverige –>Denna källan är väldigt rik på fakta men det kan vara lite svårt att förstå vissa ord som de använder, så dem som nyss har börjat att läsa om minoritetsspråk ska nog välja något stabilare.

http://www.minoritet.se/1107 –>Här svarar dem på olika frågor som kanske lite ger jätte mycket information om minoritetsspråket i sig, det kan också vara så att dem inte har alla saker rätt.

http://www.ur.se/Produkter/155349-Jakten-pa-spraket-Samiska –>Här är den bästa källan som jag har, det finns mycket bra information om alla olika minoritetsspråk och det mesta som jag har lärt mig kommer härifrån.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar