tisdag 21 oktober 2014

Atomfysik - Halveringstid och bra Radioaktivitet?

Vad är halveringstid?
Svar: Halveringstid är den tiden som det tar för ett ämne att bli hälften så mycket som det var från början, under halveringstiden släpper t.ex. ämnet polonimu-210 ifrån sig sin strålning och sin radioaktoivitet. Så sen när det ungefär har gått 20 veckor är halveringstiden "slut" (det är olika från ämne till ämne om hur lång halveringstiden är), det är då man bara har hälften så många polonimu-210 kvar. Vi kanske hade tio stycken från början men efter halveringstiden så har vi bara fem stycken kvar av det ämnet.

Hur kan man utnyttja radioaktivitet till något positivt och användbart?
Svar: Det finns väldigt många olika saker som är bra med radioaktivitet, första är t.ex. brandvarnare. Brandvarnare innehåller ett radioaktivt ämne som känner av rökpartiklarna i luften ifall det börjar brinna.
Man använder också radioaktivitet som medicin. När man har cancer kan man stoppa spridningen i kroppen med hjälp av radioaktiv strålning.
Vi använder radioaktiva isotoper i gödningsmedel, på så sätt kan man studera växterna, och deras olika kemikalier.
Vi mäter också med hjälp av radioaktivitet hur gammalt ett föremål eller en växt kan vara. Det heter Kol-14 metoden. Det innebär att ifall man vet var strålningen var för länge sedan (i luften), och hur den är idag, kan man räkna ut hur gammalt föremålet är.

KÄLLA: Fysikboken

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar